Допомога - Пошук по форуму - Користувачі - Календар
Повна версія цієї сторінки: Готичний Stanislau
Наше місто Івано-Франківськ - Форум > Рідний Івано-Франківськ > Історія міста
Andy_aka_Andy
Ото знайшов пару рядків згадки про наше місто в енциклопедії «Meyers Konversations-Lexikon», 1888.
Виконано готичним письмом типу фрактура/Fraktur.
Хто правильно перепише це діло простою латинкою і перекладе, той... модний ))
Нажміть для перегляду прикріпленого файлу
Антін Кравс
Заінтригував))
Йа_ЯбЛуЧкО_XD
я би написала латинкою, лише абетки німецької не знаю))
Andy_aka_Andy
Stanislau (Stanislawow), Stadt in Galizien, an der Bistritza, Knotenpunkt der Lemberg-Czernowitzer Bahn und der Staatsbahnlinie Stryi-Husiatyn, ist Sitz eines griechisch-katholischen Bistums, einer Bezirkhauptmannschaft, eines Kreisgerichts und einer Finanzbezirksdirektion, hat ein Standbild Kaiser Franz' I., ein Obergymnasium, Oberrealschule, Lehrerbildungsanstalt, große Eisenbahnwerkstätte, Ziegelfabrikation, Dampfmühle, Bierbrauerei, Gerberei, lebhaften Handel und (1880) 18,626 Einw. (darunter 10,023 Juden).

Ну ось... не так складно, хоча пару літер довелося у Віки уточнити )

Дослівно перекласти зараз не зможу, але в загальному йдеться про суспільно-економічні характеристики міста.
Так от, станом приблизно на ~1880 рік у Станіславові були: школа, гімназія і педагогічне училище, залізнична майстерня, цегельна фабрика, паровий млин, пивоварня (sad.gif), дубильна фабрика. Пишуть, що з 18 тисяч жителів 10 тисяч — євреї =)
ratm
Цитата
[size="4"][/size]Так от, станом приблизно на ~1880 рік у Станіславові були: школа, гімназія і педагогічне училище, залізнична майстерня, цегельна фабрика, паровий млин, пивоварня ( sad.gif ), дубильна фабрика. Пишуть, що з 18 тисяч жителів 10 тисяч — євреї =)

залізнична майстерня = ЛРЗ (локомотиворемонтний завод), працює досі, доречі найстаріший індустріальний заклад на Прикарпатті.
пивоварня = мабуть та що на тичини.
Ще була кондитерська фабріка (не знаю чи тоді, чи пізніше), рештки можна побачити на сотці за ексімом.

Шкода що просрали всі полімери не зберегли те що мали.

p.s. Cartman
: Töten sie die Juden!
Andy_aka_Andy
ага, всякого було багато.. про кондитерську фабрику шото не знаю, ану уточни )

а в районі телевишки досі стоїть Fabryka czekolady

Friday13
думаю це бачило багато людей, а хто ні то дивіться)
rolleyes.gif
Агонь
Реклама Сбєрбанку Росії )
ratm
Цитата(Агонь @ 25.6.2010, 9:39) «

Храните деньги в сберегательной кассе!!! (С)

Цитата
про кондитерську фабрику шото не знаю, ану уточни )

Сам не був, але є знайомі дігери, які туди лазили. Може фабрика то дуже голосно звучить, але знаходиться у дворі будинку напроти кристалу (там якась бутербродна, перукарня, і є вхід в підїзд). От в цей підїзд заходиш, з нього через вікно на двір, і там десь та споруда.

От приблизно де воно є

Цитата(Friday13 @ 24.6.2010, 21:27) «
думаю це бачило багато людей, а хто ні то дивіться)
rolleyes.gif

про це знаю, що колись там була кавярня Едісон, і що пускали туди не всіх, а лише представників інтелігенції (фейс контроль вже тоді був)
Friday13
Цитата

так сталося unsure.gif
rolleyes.gif
Цитата
про це знаю, що колись там була кавярня Едісон, і що пускали туди не всіх, а лише представників інтелігенції (фейс контроль вже тоді був)

а коли та кавярня працювала? в яких роках?
ratm
Ніколи особливо історіює не цікавився, але шось мене поперло. (:
лінк
gid
Переклад
Станислав (Станиславув), город в Галиции, на Bistritza, пересечение железнодорожного Lemberg-Черновцах и по государственной линии Стрый-Гусятин является местом греко-католической епархии, городского совета, районным судом и финансовых служба района, имеет статуя императора Франца I ., гимназии, средней школы, педагогический колледж, большой обслуживание поезда, кирпича, мельница, пивоварня, кожевенный завод, а также оживленная торговля (1880) 18,626 жителей (в том числе 10,023 евреев).
Andy_aka_Andy
Цитата
Станислав (Станиславув), город в Галиции, на Bistritza, пересечение железнодорожного Lemberg-Черновцах и по государственной линии Стрый-Гусятин является местом греко-католической епархии, городского совета, районным судом и финансовых служба района, имеет статуя императора Франца I ., гимназии, средней школы, педагогический колледж, большой обслуживание поезда, кирпича, мельница, пивоварня, кожевенный завод, а также оживленная торговля (1880) 18,626 жителей (в том числе 10,023 евреев).

ацтойний гуглотранслейтовий переклад
gid
Як є, і це добре.
Для перегляду повної версії цієї сторінки, будь ласка, перейдіть по посиланню.
Invision Power Board IP.Board © 2001-2026 IPS, Inc.
Database Driver Error

Database Error

Batabase error occurred.
You can try to refresh page pressing here